Pulsbaserad träning del 2
1. Beräkna din maxpuls enligt denna formel:
210 – (0,5 x ålder) = beräknad maxpuls (BMP)
Det går att ta reda på din exakta maxpuls genom att du gör ett maxpulstest på någon av landets testkliniker.
2. Räkna sedan ut dina personliga nivåer
50% av BMP = 0,5 x BMP, 60% av BMP = 0,6 x BMP, osv.…
En indelning i pulszoner kan se ut så här:
1: 50 - 60 % (av maxpuls) - mycket lätt
2: 60 - 70 % - lätt
3: 70 - 80 % - medel
4: 80 - 90 % - hård
5: 90 - 100% - elit
För en "normal" person som börja träna brukar rekommendationen vara att ligga någonstans i zon 2-3.
3. Bestäm vilket mål du har med din träning. Välj bland följande alternativ:
- Lågintensiv träning d.v.s. effektiv fettförbränning (50-70% av BMP)
Kontinuerligt arbete under 30 – 300 min
- Konditionsträning, lågintensiv (70-80% av BMP)
Kontinuerligt arbete/intervallträning under 30-150 min
Passar nybörjare och de som ska komma igång efter skada/sjukdom.
- Kondtionsträning, högintensiv (80-90% av BMP )
Kontinuerligt arbete /intervallträning under 30-90 min
Passar vana motionärer samt de som vill toppa formen inför tävlingar.
- Högintensiv träning (90-100% av BMP)
Huvudsakligen intervallträning/backträning under 20 – 40 min
Sen när det gäller val av pulsklocka så finns det en uppsjö av märken, själv föredrar jag polar men finns en uppsjö av olika klockor, gå helst ijte under 1000 kr
Vad är en pulsklocka?
En pulsmätare består av två delar (sändarbälte och mottagarklocka)
En del är ett bälte som du spänner fast under bröstet. Bältet registrerar hjärtats slag och sänder information vidare till klockan. Vanligtvis handlar det om ett hårt bälte och då gäller det att bältet ska sitta skönt runt din kropp så att det inte skaver. För att bältet ska fungera behöver du fukta sensorerna som sitter på baksidan på framdelen av bältet. Sedan kan det spännas på plats. Mitt på bältets framsida sitter bandets sändare som överför dina hjärtslag till klockan på armen.
Ett sändarbälte som registrerar de elektriska impulser som styr hjärtats slag. Dels en mottagare där informationen tas emot. Mottagaren är ofta utformad som en klocka, modell större, med en digital ”display” där de informationen kan läsas av.
Hur fungerar en pulsklocka?
Runt bröstkorgen spänner man fast ett sändarbälte med elektroder som kontinuerligt registrerar pulsen. Du avläser din aktuella puls på din pulsklocka som du bär på handleden. Idag finns det många modeller som är anpassade för olika motionsformer och ambitionsnivåer.
Pulsklockan mäter pulsen, d.v.s. antal pulsslag per minut. Pulsen är ett mått på hur mycket kroppen måste arbeta och hur mycket syre som går åt vid en viss ansträngning. Pulsen kan användas för att bestämma arbetsintensitet, energiförbrukning, konditionsförbättring mm.
För den som vill planera sin träning, är pulsklockan är ett utmärkt redskap. Bl.a. för att hålla koll på träningsinensitet eller för att mäta energiomsättningen under ett pass. Nu för tiden finns det flera olika märken av pulsklockor
, från den enklaste varianten till de mest avancerade modeller, med massor av funktioner såsom uppspelning av minne, överföring till datafil, mellantider, pulsintervall mm.
Är det besvärligt att använda en pulsklocka?
Nej, absolut inte. Det handlar mycket om en vanesak som gör träningen roligare. Några otränade personer som prövade pulsklockor på en vanlig joggingrunda förstod direkt hur illa ställt det var med konditionen, för dem gav klockorna en extra sporre att börja träna. Testa gärna en pulsklocka, klockan som kan så mycket mer än att bara visa rätt tid. Om du är osäker kan du börja med en enklare klocka. Är du en person som kan ha en dykarklocka som armbandsklocka, då kommer säkert pulsklockan att fylla samma funktion. Den ger dig glädje både i till vardags och i träningsspåret.
