Energi
Under ett marathonlopp omvandlar en löpare ca 2500 kcal kemisk energi från maten, glykogendepåerna och kroppens egna fettreserveer omvandas till rörelse och värmeenergi. Det är lika mycket som kroppen gör slut på under en vanlig arbetsdag om man har ett lungt jobb.
Här i ligger en del av det sm gör ett marathonlopp till en stapats.
Det handlar om energi till musklerna och till hjärnan.
Marathonlöpare som springer loppet på runt fyra timmar skulle må bra av att äta något lite vid till exempel 20 och 30 km.
Sportdryck då? jodå sportryck hjälper till att hålla uppe glykogendepåerna, men det räcker inte till och blandar man ut sportdrycken så blir det för lite svagare så tas det upp lättare av magen och blir inte liggande där och skvalpar men vi får ändå i oss för lite energi, om man istället tar en druvsockertablett så reagerar kroppen på att för mycket energi för att magen ska kunna bryta ned det så vi kan använda det som energi till musklerna.
Om man däremot 'äter något som är fast föda och lär av ultralöpare, en halv banan, ett winerbröd eller liknande så kan magen lättare ta upp energin för den får jobba och inte bara absorbera som det är frågan om vid sportdryck..
Försök inte att äta utan att ha testat det innan, då är risken stor att du får bryta loppet pga magsmärtor, så att äta är något man inte bara ska testa innan, man ska träna på att äta, en ultralöpare börjar att äta vid 20 km och fortsätter sedan att äta något litet var tionde kilometer.
Ladda då?
Nej du behöver inte ladda något specifikt inför ett marathon lopp, är lite kolhydrater och lite fett och protein, dvs försök att äta så vanligt som möjligt, det finns en del som "laddar" med pasta den tyoen av uppladdning de personerna laddar nog mest mentalt, för att äta massa kolhydrater innan lopp när man dessutom vilar sig i form de sista dagarna, det gör bara att man blir extra tung, 1kcal kolhydrater bilnder upp 3 gram vatten i kroppen.
Att dopa sig, ja det finns löpare som bloddopat sej, men långdistanslöpningen har bara marginell föhöjd effektivitet och doping är något som inte hör hemma inom långdistanslöpningen.
Det finns dock sätt att få ett bättre resultat utav att äta och dricka rätt.
Att äta basiskt är en del av det hela, vilket gör att musklerna kan ta åt sig energi lättare.
Koffein, detta har funnits på dopinglistan men för att få utslag på ett dopingtest så ska du dricka 11 - 12 koppar kaffwe innan sart och även om koffeinet höjer andelen fett som förbränns så är det alltid en avvägning, pallar magen med det? Dessutom är kaffet syrabildande vilket påverkar det hela negativt.
Sen finns det en annan uppladdning innan loppet, det är rödbetor.
Ny forskning visar att rödbetsjuice kan förbättra prestationsförmågan betydligt – oavsett om man är motionär eller elitidrottare. Effekten märks redan några få timmar efter att man har druckit den blodröda drycken.
Rödbetsjuice är det nya diskussionsämnet bland löpare, cyklister, triatleter och andra som utföra prestationer som är beroende av deras uthållighet och syreupptagningsförmåga.
På sistone har det dessutom kommit produkter där man använder ett koncentrat av rödbetans aktiva komponenter. Det gäller främst nitrat som omvandlas till ämnet nitrit i kroppen. Det får blodkärlen att slappna av och underlättar upptaget av syre från blodet till de arbetande cellerna..
Rödbetor är dessutom nyttigt och basiskt
