Foten

Fotens Anatomi: Är en komplex rörelseapparat med muskler likament, fotvalv och fettkuddar.
 
 
 
Biomekanik: löpsteget, tyngdkraft normalkraft muskelkraft och tröghetsmoment
 
Deformiteter som påverkar:Hallux Valgus sneda tå uppstår ofta av breda fötter, låga fotvalv och för stor pronation. Hallux Valgus är kroppens försvarsmekanism för att stabilisera stortåleden.,
 
Hammarbäck,Hammartår kan uppkomma när tårna drar ihop sig och den främre delen av foten sjunker ihop
Hälsenor smärtar ofta vid belastning men kan efter ett tag bli bättre, för att sedan bli sämre igen när belastningen upphört och man vilar senan. Även slemsäcken bakom senan kan svullna och vara öm. För att förebygga, börja alltid med att köpa en ny personanpassad sko med extra stabil hälkappa som passar din häl. Vid bestående problem, kontakta medicinsk kunnig personal.

 toffelknuta,En knuta på ovansidan av foten. Smärtar vid tryck ofta hjälper det primärt att släppa på snörningen
 

 En trycksmärta på lilltån, oftast lokaliserad vid basen för lilltån, kan vara symptomen för skräddarknuta. Det ter sig som en tydlig utbuktning av lilltåleden vid tåns bas. Det är även vanligt att lilltån vinklas inåt i en varusställning. Absolut vanligast är problemet i samband med hallux valgus, men kan även förekomma självständigt. Skräddarknuta visar sig i form av en knöl med smärta, trycksmärta på basen av lilltån som oftast uppkommer i samband med användande av skor. Lilltåleden buktar ut ungefär där lilltån börjar och kan även börja vrida sig inåt. Smärtan är inte sammanhörande med storlek på knöl eller vridning av tån.

Skräddarknuta kan börja som en öm och irriterad punkt. Problemet uppstår på grund utav en inflammation i bursan vid lilltån, vilken i sin tur leder till smärta. Det är även vanligt att i samband med knutan så bildas det förhårdnader på utsidan av lilltån och även under leden då trycket ökar. Det ökade trycket leder ofta till mer smärta och större problem. Orsaken kan många gånger vara svår att hitta, där tryck från skor samt ärftlighet anses vara de mest vanliga. Nedsjunkna fotvalv, ofta i kombination med hallux valgus, är även en vanlig orsak.

 
Problem som kan uppstå: blåsor, blånaglar, microorgsnismer som nagelsvamp, fotsvamp och vårtor plus andra organismer som finns i fuktiar, nageltrång, nervinklämningar, ledbandsskada, hälseneinfksmmation, fotsvett, hälsprickor, stressfraktur
 
 Man kan få ytterligare problem vid: pronation, supination, höga eller låga fotvalv.  
Pronation betyder inåtvinkling av foten. Fotleden faller inåt i steget och hälsenan vinklas inåt vilket även får underbenet att rotera inåt när du springer eller går.

Om du pronerar behöver du en sko som stöttar upp insidan av foten lite extra. Skor som är anpassade för pronation har ofta ett hårdare material på insidan samt en stabilare hälkappa som håller foten på plats i skon.

Pronation i en fot är egentligen något helt normalt och är en del i fotens naturliga stötupptagning. Cirka 85% av alla människor pronerar mer eller mindre och av dessa har närmare 60% så kallad överpronation. Det är här det blir allvarligare och desto viktigare att utrusta sig med rätt skor och innersulor. Ju mer du pronerar, desto stabilare sko behöver du.

Supination betyder utåtvinkling av foten och är egentligen motsaten till pronation. Hälsenan vinklar utåt och det är störst tryck på fotens utsida. Detta gör att du även kan vara något hjulbent.

När du supinerar så ska du i första hand satsa på skor med bra stötdämpning och som är neutrala med svängd läst. Du ska inte använda skor med pronationsstöd då dessa tvingar foten att luta ännu mer utåt.

Om du har lågt fotvalv är sannolikheten stor att du överpronerar. Det är viktigt att du då väljer en sko med bra pronationsstöd.

Skor har även olika läster. Man brukar skilja på kombinations-, svängd- och rak läst.

Kombinationsläst, eller normal läst som den också kallas, passar i princip alla typer av fötter. Den är dock inte lämplig för extremt höga eller extremt låga fotvalv.

Rak läst är bäst anpassad till personer med lågt valv eller hålfot. Den är även lämplig för dig som har en bredare fot.

Svängd läst passar bäst till en person som supinerar.

 
 
Fotvård av medicinsk fotterapeut utbildad på yrkeshögskola, kan hjälpa till med de flesta av de problem som kan uppstå i anknytning till fötterna det finns också olika hjäpmedel som kompressionstrumpor olika inlägg skor samt fotgympa som ökar rörligheten i foten 
 
 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: